Desktop

Mobil

IPad

Hop med på onboarding!

Skrevet af

Kim Wyon / Interview med Tina Berning

I en ny tid med stor fremdrift i hospitality-industrien og stigende mangel på kvalificeret personale, er preboarding og onboarding blevet hotte HR-emner. Vi har interviewet Tina Berning, Director of Human Resources hos Zleep Hotels, om deres metoder og erfaring med at give medarbejderne en flyvende start på jobbet.

Hvordan tilrettelægges preboarding-processen hos jer?

Hos os er preboarding et vigtigt første skridt i en god onboarding og løbende medarbejdertræning. Det er jo tiden inden jobbet starter, hvor medarbejderen ofte er mest modtagelig og åben. Preboarding handler om at briefe medarbejderne på bedste måde – at give dem en head start og introducere dem til deres nye job og arbejdsplads. Vi benytter en app-løsning, som både kan anvendes til preboarding, onboarding og den efterfølgende medarbejdertræning.

Hvordan understøtter preboarding og onboarding jeres rekrutteringsproces?

Vi vil jo gerne have, at en rekruttering resulterer i det rette match – for begge parter. Eksempelvis med at sikre, at den nye ansatte er personligt indstillet på et job, hvor kunde- og gæstekontakten er altafgørende – at de kan fungere i rollen med at tage godt imod gæsterne med et smil. Generelt betragter mange unge i hospitality-industrien primært deres hoteljob som et studiejob, og ikke som begyndelsen på deres karriere.

En god pre- og onboarding hjælper os derfor med at introducere de unge til branchens karrieremuligheder. Vi er eksempelvis særlig stolte af, at 40% af vores ledelsesteam startede deres karriereforløb hos os. Ikke at det er et mål i sig selv, at rekruttere en høj andel af ledere fra egne rækker, men det viser jo, at vi har formået at tænde karriedrømmene hos vores ansatte – og har kunnet tilbyde dem muligheden for en dream come true. Men drømme kan være mange og handler ikke nødvendigvis om at stræbe opad. For nogle ligger drømmen i at blive verdens bedste til netop deres fagområde. Det er jo super-cool at ville være verdens bedste til værtsskab, booking eller housekeeping eksempelvis.

Efterhånden har vi også fået rigtigt gode uddannelsesmuligheder i hospitality-sektoren, at vi nu som hotelvirksomhed meget bedre formår at understøtte karriere- såvel som udviklingsdrømmene hos vores ansatte, så det synes jeg, vi som branche skal have endnu større fokus på.


Tina Berning har været Director of Human Ressources hos Zleep Hotels siden 2017. Hun begyndte sin 40 år lange hospitality-karriere hos Spies Rejser. Rykkede sidenhen til Arp-Hansen på Grand Hotel og Phoenix Copenhagen, og flyttede derefter til Hotel D’Angleterre og Remmen Hotels.

Tina har desuden i en årrække været selvstændig konsulent i hospitality-branchen inden for rekruttering, undervisning og træning. Derudover er hun censor på landets hotel- og restaurantionsskoler.


I har valgt at bruge en app-løsning. Hvilke styrker ligger der i at benytte en teknologisk løsning frem for eksempelvis en mentorordning?

Vi har valgt ikke at benytte en egentlig mentorordning, men hos os vil der altid være tæt kontakt mellem en nyansat og en go-to chef, der kan vejlede og hjælpe – som i driften oftest er en front office manager, hvis den ansatte har direkte gæstekontakt.

App-løsningen har den fordel, at den som platform kan benyttes til både preboarding, onboarding og den efterfølgende løbende medarbejdertræning. Vi har meget fokus på at kunne udvikle vores medarbejdere hele vejen. Den indeholder mange nyttige funktioner og understøtter vores satsning på at træne medarbejderne i at give gæsterne den bedste kundeoplevelse. Eksempelvis video-tutorials og podcast om vigtigheden af kropssprog og øjenkontakt. Der er også funktioner, der kan understøtte sproglæring både i dansk og andre sprog.

Vi har desuden gode erfaringer med visuelt understøttet læring, hvor det er vores klare opfattelse, at mange lærer bedst ved at have en form af skriftlig formidling også. Endelig får man via app’en også mulighed for flersproget læring, og læringen ligger gemt derinde, så vores medarbejdere altid kan finde det frem igen.

Som hotelkæde giver en app-løsning desuden muligheden for, at vi kan holde kontakt med vores medarbejdere på tværs af kæden. Vi er en meget flad organisation, hvor vi her på servicekontoret (altså vores hovedkontor) meget gerne vil være tilstede i hverdagen på hotellerne. Appen giver os mulighed for at lave små konkurrencer og skæg og ballade.

Hvad vil dit råd være til en hospitality-virksomhed, der overvejer at arbejde mere målrettet med preboarding/onboarding?

Det kan være svært i en travl hverdag at finde tid til en god onboarding-proces. Når det så er sagt, så er det vigtigt at se det som en investering i den enkelte. Løsningen behøver dog ikke være super-forkromet. Bruger man en app-løsning, så behøver man eksempelvis ikke at give sig i kast med alle de funktioner, der findes i systemerne men udvælge de vigtigste for den enkelte virksomhed. App-teknologien kan aldrig stå alene – så personlig dialog 1:1 er fortsat vigtigt.

Når det gælder onboarding, er det stadig også vigtigt på allerførste dag at give den nye medarbejder en god og varm velkomst samt efterfølgende understøttende vejledning og træning.