”Vi uddanner folk til ledighed” var konklusionen i Dansk Erhvervs notat Brug for oprydning i uddannelsesjunglen fra 2022, hvor dimittendledigheden blandt akademikere fra en lang række universitetsfag kom under lup. Det gjaldt ikke mindst studier med relevans for Danmarks måske vigtigste beskæftigelsesindustri – turismen.
Desværre har denne wakeup-call fra Dansk Erhverv kun i begrænset omfang ført til den nødvendige tilpasning. Tværtimod er mange turismestudier landet over blot blevet lukket som led i universiteterne generelle sparerunder. Men har hospitality-branchen egentlig brug for flere forskningsmiljøer i turisme? Naturligvis er forskning vital i en tid med større fokus på grøn omstilling og tværgående sektorsamarbejder. Dog er branchens største uddannelsesmæssige udfordring en hel anden – at tiltrække og uddanne de kreative danske talenter, der skal forme fremtidens bæredygtige oplevelsesøkonomi.
Vi behøver ikke at se langt efter den nødvendige inspiration. I Holland har man igennem snart 100 år prioriteret at have en decideret skole for hospitality, Hotelschool The Hague, der i dag regnes blandt de 4 førende i Europa. I 2010 opnåede skolen status af universitet med uddannelsestilbud på bachelor og masterniveau – og med fokus på innovation. Alle deres uddannelsesforløb kombinerer desuden både teori og praktiske forløb.
Resultaterne af denne mangeårige uddannelsesmæssige satsning i Holland er bemærkelsesværdig. Den kan direkte måles på antallet af kreative koncepter og store hotelbrands, der udspringer fra det hollandske marked, såsom CitizenM, Zoku, NH Hotels og Golden Tulip. Naturligvis er der også vokset internationale kæder ud af den gode danske muld – tænk blot på Zleep Hotels. Men med inspiration fra det hollandske undervisningssystem, kunne det danske hotelmarked blive langt mere innovativt og dynamisk.
I et land som Danmark med en lang og internationalt anerkendt tradition for uddannelser inden for design, kunstindustri og arkitektur, kan det særligt undre, at den hjemlige uddannelsessektor har en så blind vinkel på netop oplevelsesøkonomien. At skabe innovative hotelbrands handler netop om, at kunne formgive og designe tidssvarende hospitality-opleveler med baggrund i viden, erfaring og talent.
Hvad venter vi på?