Desktop

Mobil

IPad

Tiderne Skifter

Skrevet af

Af Kim Wyon

Hvor er hotelbranchen på vej hen? Troels Rasmussen, projektleder for markedsresearch og -analyse hos T&N Hospitality Advisors, er frisk hjemvendt fra Skift Global Forum 2022 i New York. Hvilke internationale trends skal vi holde særligt øje med – og hvilken særlig betydning har de for det danske hotelmarked?

Skift har for længst etableret sig som det førende internationale medie for hotel- og rejsebranchen. Men hvad får man egentlig ud af at deltage i så international en begivenhed som Skift Global Forum, hvor hovedfokus ofte er på helt andre kontinenter? Vi spørger Troels Rasmussen, projektleder for markedsresearch og –analyse hos TN Hospitality Advisors, som nyligt er hjemvendt fra the Big Apple.

”De 800 fysiske deltagere repræsenterede faktisk 56 lande, herunder eksempelvis Sverige og Finland. Dertil kom onlinedeltagere fra endnu flere lande. Så netværksmulighederne var på alle måder internationale. Det er helt klart en fordel ved at deltage i dette forum, at man har mulighed for at mødes på tværs rent geografisk, og selvom Skift-mediet er forankret i USA, så var denne begivenhed jo netop sponsoreret af den europæiske hotelgigant Accor. Skift afholdte en European Forum i marts i år i London, og fremadrettet kan man holde øje med endnu et europæisk forum i 2023,” fortæller Troels Rasmussen.

Foto: Luca Bravo, Unsplash

The Connected Trip

 

Der har længe været spekulationer om, hvorvidt Google ville overtage OTAernes dominerende markedsrolle – og dermed i højere grad blive en multifunktionel formidlings- og salgsplatform, som man jo kender fra Asien. Hvordan udvikler digitaliseringen sig her i vesten, og hvad skal hotelsektoren i Danmark være særlig opmærksom på?

”Google vil ikke længere arbejde på at blive en multifunktionel OTA og ønsker blot at levere links ud fra den søgte rejseinformation. Derfor gælder det for OTAerne om selv at integrere relevant information om transport, ophold og oplevelser, så man som rejsende booker så meget som muligt samme sted. Altså det man kalder ’The Connected Trip’. Denne udvikling stiller særlige krav til både OTAerne og hotellerne om at skabe relevante pakkeløsninger. Det betyder samtidig, at OTAerne i højere grad ser sig selv som formidlere af destinationer fremfor blot sælgere af transport- og overnatningsmuligheder – lidt på samme måde som de mere traditionelle rejsebureauer og turismeaktørerne. Hoteller vil dermed også få større fordel af at samle lokale oplevelser i deres pakkeløsninger og blive integreret i OTAernes destinationsformidling.”

Ser du eksempler på onlineplatforme her i vesten, som vil ændre den måde, vi køber rejseprodukter?

”Jeg tror vi helt klart vil se en udvikling i retning af større multifunktionalitet. Et eksempel er Hopper.com, der tilbyder den fordel, at man kan kombinere flybilletkøb med rejseforsikring på en måde, hvor man har mulighed for at ”fastfryse” tilbuddene inden køb. Dette kan eksempelvis imødekomme noget af den nervøsitet mange rejsende kan have ved at booke rejser – særligt i usikre tider på markedet med mange ”black swans”. Vi vil formentlig fremover se en videreudvikling på markedet, hvor forskellige praktiske integrationer bliver afgørende konkurrenceparametre, og dermed vil de platforme, der tilbyder flest fordele, nok også blive de mest populære.”

The Great Merging

 

Den digitale omstilling ændrer ikke kun på, hvordan vi booker en rejse, men også hvor længe vi opholder os på en destination. Det gælder selvfølgelig digitale nomader, men selve forretningsrejsen har også i de senere år – også før coronatiden – været under forandring. Bleisure er blevet en livsstil for mange rejsende, og samtidig sikrer denne udvikling hotellerne større markedsmæssig robusthed. Hvilke krav stiller denne udvikling til den måde vi udvikler hoteller på, ikke mindst konferencehoteller?

”Forretningsrejsen er helt klart under forandring, og det kan vi konstatere til trods for, at vi selvfølgelig stadig ligger under for coronaeffekten. Vi ser færre korte forretningsrejser og flere længerevarende ophold, hvor familien også er med. Denne udvikling skal også ses i sammenhæng med, at den yngre generation har større fokus på balance i familielivet samtidig med, at de klart stiller krav til arbejdspladsen om mulighed for at rejse arbejdsmæssigt. Forretningsrejsen kan blive en fastholdelsesfaktor på et konkurrencepræget arbejdsmarked med små ungdomsårgange. Men disse nye rejsemønstre stiller også nye krav til hotellerne om at levere overnatningsmuligheder, der er mere hjemmelige og fleksible – gerne i forbindelse med egentlige kontorfaciliteter fremfor blot co-working. Der må også gerne være adgang til de sports og rekreative muligheder man kender fra ferie-resorts. Dette har vi allerede set med en del af de nyere danske konferencehoteller, og denne udvikling vil nok også have stigende betydning for det eksisterende danske hotelmarked, hvor det netop handler om at tilpasse sig tidens nye rejsemønstre og samtidig skille sig ud som en relevant og spændende del af en destination.”