Desktop

Mobil

IPad

Amuse-bouche – den lille forskel

Skrevet af

Af Pia Bøgeskov 

Hvor tit bliver du budt velkommen med en lille gratis mundsmag på en restaurant, der får dig til føle dig værdsat og bemærket? Formentlig ikke ofte nok. En sådan lille kulinarisk gave – eller amuse-bouche – er kun en lille del af gæsteoplevelsen, men den iscenesætter den personlige kontakt, der gør en forskel i branchen.
En amuse-bouche er en lille fryd for ganen, som en restaurantgæst i Frankrig typisk får, enten når de ankommer eller som en mundfrisker mellem retterne.
På Michelin-restauranterne, er denne lille mundsmag sat i system – også i Danmark.

 

Pia Bøgeskov
Photo by: Chad T. Charlton (www.ctcphotography.net)

Små appetitvækkere har naturligvis altid været en hjørnesten i europæisk gastronomi – tænk blot på den italienske antipasto, som består af mindre godbidder og afskæringer fra køkkenet serveret til hele bordet family-style – on the house. Traditionelt står antipasto ikke nødvendigvis på menukortet. Det er en gæstfri servering, der ikke blot skal vække appetitten men også sætte rammen for spiseoplevelsen og byde gæsten velkommen.

En amuse-bouche opfattes helt umiddelbart af gæsten som udtryk for gæstfrihed og generøsitet. Men en sådan overraskelse kan også have en praktisk funktion i hverdagen også på helt almindelige restauranter. I en tid med mangel på arbejdskraft kan en amuse-bouche eksempelvis være en nyttigt gestus, så restaurantgæsten ikke føler, at ventetiden på madbestillinger bliver for lang. En amuse-bouche kan således på den ene side nudge og ændre gæstens adfærd og forventning, men samtidig understøtter denne lille betænksomhed også medarbejdernes forståelse af deres rolle som værter. En amuse-bouche iscenesætter nemlig mødet med gæsten på en måde, som ofte opleves som både personlig og spontan.

En amuse-bouche er naturligvis kun en lille del af gæstens totaloplevelse, men den er omdrejningspunkt for mødet mellem gæst og medarbejder og sætter dagsordenen for den personlige kontakt, der gør en forskel i branchen.